Priča o dječaku Roku Rameši i kaiću „Golubica“

 

Sve je započelo kao ozbiljnija priča prije nepunih osam godina, jer je Roko Rameša već od malih nogu kao pravi potomak Kurnatara, ribareći s djedom i ploveći Kornatskim arhipelagom, iskazivao želju da nauči vještine koje su potrebne za upravljanje brodom, čudljivim morskim strujama i vjetrovima.  Kad je malo stasao, oko svoje šeste godine, priključio se školi jedrenja u Betini da usvoji početna znanja, a od polaska u osnovnu školu, svako ljeto je marljiv učenik škole jedrenja Malo Latinsko idro, koje organizira istoimena udruga. Tijekom svih mjeseci u školi jedrenja i sudjelovanja u dvije dječje regate, Rokova ljubav prema suživotu s morem i brodom, pretvorila se u želju da posjeduje mali brod  kojim će zajedno sa svojim društvom jedriti Murterskim morem i dalje, kad stasa, put Kornata.

Svojim entuzijazmom zahvatio je cijelu obitelj, koja mu je odlučila pomoći u ostvarenju njegovih dječačkih snova. Uslijedila je potraga za adekvatnim, napuštenim brodićem, koji bi se renovirao. Nakon dulje potrage, uz pomoć susjeda Valtera pronađena batana (kaić), dopremljena je u stražnje dvorište Ramešinih, kako bi se prionulo na posao obnavljanja. Bio je to pravi kolektivni podvig, brodicu su uz Roka po etapama obnavljali susjed Valter, te oba Rokova djeda, Ive i Tome. Naravno, oni fizički zahtjevniji poslovi, poput postavljanja bokobrana, konopa za vesla i krme pripali su iskusnim meštrima, a Roko se prihvatio bojanja unutarnjih pajola. Ova 4,80 metara duga ljepotica nosi ime „Golubica“ u čast Rokove prabake.

Tekst i foto by Murter News
https://www.facebook.com/Murter-News-100884568056338

Murter, ožujak 2021.

 

FLAG „Galeb“ odabrao projekt „Kuća latinskog idra“

 

Udruga Latinsko idro prijavila se na natječaj FLAG-a za provedbu Mjere 2.1.1. “Razvoj društveno kulturnog sadržaja povezanog sa lokalnom ribarskom I pomorskom baštinom”, objavljenog dana 31. prosinca 2019. godine na mrežnim stranicama FLAG-a “Galeb”. Upravni odbor FLAG-a “Galeb” odabrao je projekt Udruge Latinsko idro pod nazivom “Kuća latinskog idra”, ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 355.494,65kn.

Kuća latinskog idra je uređenje i opremanje postojeće građevine koju je udruga Latinsko idro dobila na korištenje od Župe sv.Mihovila Murter. Prema zatećenom stanju, kuća nije u funkcionalnom stanju te su potrebni nužni popravci uređenja i opremanja kako bi poslužila svrsi.

Prostor je namijenjen radu udruge, radionicama za djecu i mlade, prezentacijama, edukativnim programom, izložbama i drugim oblastima prema širem društvu i zajednici. Specifičan cilj projekta je doprinos osnivanju i ulaganju u prostor kojim će se proširiti raspon aktivnosti udruge, u svrhu promocije i očuvanja tradicije i pomorske baštine među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima.

Murter, ožujak 2021.

 

Udruga Latinsko idro postala član Udruženja pomorskih muzeja Mediterana

 

Udruga Latinsko idro postala je novi član Udruženja pomorskih muzeja Mediterana (AMMM).
U Udruženju djeluje preko 50 muzeja, udruga i organizacija iz raznih zemalja Mediterana koje se brinu o pomorskoj baštini svog zavičaja. Na sljedećem 26. Forumu pomorskih muzeja Mediterana, koji će se organizirati u Barceloni u listopadu 2021., Latinsko idro će predstaviti svoj rad.

Murter, prosinac 2020.

 

FLAG „Galeb“ odabrao projekt „Dani latinskog idra“

 

Udruga Latinsko idro prijavila se na natječaj FLAG-a za provedbu Mjere 1.1.1. “Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine”, objavljenog dana 23. prosinca 2019. godine na mrežnim stranicama FLAG-a “Galeb”. Upravni odbor FLAG-a “Galeb” odabrao je projekt Udruge Latinsko idro pod nazivom “Dani latinskog idra”, ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 126.586,46kn.

Projekt DLI 2020. obuhvaća organizaciju veslačkih regata i regata latinskim jedrom, gastronomsku ponudu za sudionike, školovanje i edukaciju djece u ljetnim mjesecima.

Svojim postojanjem i radom, tako i provedbom projekta DLI, Udruga Latinsko idro želi u ljudima pobuditi svijest o vrijednostima tradicije i baštine te zajedno s njima očuvati identitet našeg područja, prije svega pomorskog nasljeđa i života u sredini u kojoj živimo. Ovim projektom stvara se jedan veliki potencijal, pogotovo u trenutku rasta turističkih dolazaka, a i vidljiv je trend interesa turista za tradicionalnim životom lokalnog stanovništva u mjestima koje posjećuju. Naš projekt spaja povijest, kulturu i tradiciju, namijenjen je i otvoren prema svim ljubiteljima jedrenja,tradicijskih brodova i pomorske baštine.

Murter, prosinac 2020.

 

 

Udruga Latinsko idro u akciji „Zajedno za čišći Jadran“
Organizator akcije udruga Argonauta

 

 

Tijekom subote 29.08. u Murteru je održana akcija ”Zajedno za čišći Jadran“. Organizator akcije, udruga ”Argonauta” uz pomoć ronioca iz ronilačkih klubova, domaćina RK Murter Kornati, te gostiju RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split i ERK Korčula iz Korčule čistili su paralelno murtersko i betinsko podmorje.

Udruga Latinsko idro, kao partner eko akcije, ustupila je pet svojih plovila i isto toliko posada, kako bi s volonterima preuzimali otpad pronađen na dnu ili umornog ronioca „odšlepali“ do idućeg neslavnog nalazišta moru nepripadajućih odbačenih predmeta- jer jugo je odlučilo biti na mjestima orkansko što nije nimalo olakšavalo izvlačenje tragova ljudskog nemara na potezu od uvale Hramina između trga Rudina i plaže Luke u Murteru.

Pronalazak se mjerio u desecima kubika otpada, a našlo se tu svih dimenzija i materijala otpada, koji je namjerno ili nenamjerno dospio baš u morske dubine. Nakon ronioca, djelatnici komunalnog društva „Murtela“ imali su pune kamione starih guma, kostura polomljenih bicikla, vrša, mreža, konopa, staklenih i plastičnih kanti, boca…  Uz „Murtelu“, potporu akciji dali su i Općina i TZO Murter Kornati, te NP Kornati.

Murter, kolovoz 2020.

 

 

 

"POGLED U PROŠLOST"

 

Galerija slika na otvorenom, Izložba radova Austrijskog umjetničkog fotografa Georga Gindla

 

Izložba radova Austrijskog umjetničkog fotografa Georga Gindla s motivima „Latinskog idra“ postavljena tijekom subote na fasadama murterske ulice Luke, podarila je mjestu idealnu kulisu sačinjenu od motiva morskih tradicionalnih kadrova uklopljenih u tradiciju kamenih fasada, tvoreći tako iznimno lijepu galeriju na otvorenom koja je oživjela pješačku zonu.

Bečanin, s adresom u Klagenfurtu, Georg Gindl nije uspio doći na postavljanje izložbe zbog poslovnih obaveza u rodnoj Austriji, no njegovi prijatelji iz udruge „Latinsko idro“ učinili su sve da se impresivni radovi prezentiraju posjetiteljima Murtera, točno onako kako bi i sam autor to učinio.

Gindl, rođen je 09 02. 1943. u Beč, gdje je završio Institut za grafičko i fotografsko istraživanje, profesionalno je posvećen poslovima koji su vezani za fotografiju i grafiku u sektorima turizma, a posebno je vezan za područje nautike- jadranskih i mediteranskih regata. Prvi kontakt s Murterom ostvario je poslovnim dolaskom na regatu Kornati Cup 2004. godine., gdje je i započela njegova fascinacija, zahvaljujući jednoj brodici na latinsko idro koja je dominirala murterskim zaljevom.

Velika sreća u zajednici imati, ne samo gosta već i gotovo ravnopravnog mještanina Murtera, Georga Gindla, koji kroz umjetnički rad djeluje kao izuzetan glasnogovornik i internacionalno prezentira našu tradicijsku baštinu, koji na koncu, u maniri velikog čovjeka pokloni svoje radove, kao što je učinio s fotografijama koje su izložene u ulici Luke, a darovane udruzi Latinsko idro.

Murter, kolovoz 2020.

 

 

 

 

ŠKOLA U GAJETI 2020.

 

Isplovila „Kurnatarica“ puna djece

Udruga “Latinsko idro” tijekom ljetnih mjeseci tradicionalno održava projekt “Škola u gajeti” – školu jedrenja za djecu i mlade, unutar murtersko-betinskog akvatorija.

Program “Dani Latinskog idra” bogat je sadržajni program za sve ljubitelje jedrenja, tradicijskih brodova i pomorske baštine koji započinju upravo edukacijom najmlađih, školom jedrenja za djecu i mlade. U tijeku škole jedrenja mentori sa djecom plove u školskog gajeti “Kurnatarica” na latinsko jedro, koja je u vlasništvu udruge “Latinsko idro”, kako bi djecu podučili pomorskim vještinama. Škola jedrenja se održava u ljetnim mjesecima dva puta tjedno. Kroz rad s djecom školom jedrenja, cilj udruge je da se mladima približi slika postajanja i svrhe udruge “Latinsko idro”, na jednostavan način prilagođen njihovom uzrastu i da kroz školu jedrenja ostvare potrebna teorijska i praktična znanja kako bi i unutar udruge i samostalno nastavili primjenjivati naučena znanja i vještine.

Murter, srpanj 2020.

 

 

 

 

 

KUĆA LATINSKOGA IDRA

 

Otvaraju se nove inovativne, komunikativne i kreativne ideje udruge u svrhu promocije i očuvanja tradicije, kulture i pomorske baštine

Projekt Kuća Latinskog idra je uređenje i opremanje postojeće građevine koju je udruga »Latinsko idro« dobila na korištenje od Župe sv.Mihovila Murter, u vremenskom trajanju od deset godina.

Od osnivanja udruge »Latinsko idro« davne 1998. udruga nije imala vlastiti prostor za korištenje. Projekt Kuća Latinskog idra je doprinos osnivanju i ulaganju u prostor kojim će se proširiti raspon aktivnosti udruge, u svrhu promocije i očuvanja tradicije i pomorske baštine među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima. Kuća Latinskog idra nosi duboko značenje koje uključuje stvaranje jedne inovativne, komunikativne i kreativne sredine u kojoj je moguće raditi, surađivati, dijeliti inicijative i ideje, proširiti svoje djelovanje i izvući maksimum, ne samo od lokalnog stanovništva nego i šire. Prostor je namijenjen radu udruge, radionicama za djecu i mlade, poslovnim sastancima, prezentacijama, edukativnim programom, izložbama i drugim oblastima prema širem društvu i zajednici. Dugoročna svrha projekta Kuća Latinskog idra je pružanje mogućnosti budućim generacijama za bavljenje dosadašnjim i nekim novim oblicima društveno kulturnih i interaktivnih edukativnih aktivnosti u svrhu promocije i očuvanja drvenog broda, tradicionalnih načina plovidbe i pomorske baštine.

Murter, lipanj 2020.

 

KONTAKTIRAJTE NAS