VESLAČKA REGATA "DIDOVIN VESLUN" 2020.

 

SOHA SV.ROKA “OTIŠLA” U BETINU

 

Domaćinima iz Murtera, "za dlaku" su pobjedu odnijeli Betinjani, koji su kao najbolji ovogodišnji veslači otoka Murtera osvojili prijelazni trofej – veliku sohu sv. Roka.

 

 

U sklopu ovogodišnje manifestacije Dani latinskog idra, koja se u Murteru održava 23. godinu za redom, a traje tijekom rujna i listopada, Murterini su opet izazvali najbolje veslačke posade da odmjere vještine veslanja u tradicijskim gajetama u veslačkoj muškoj regati naziva „Didovin veslun“. Tako je u nedjeljno poslijepodne održana regata na kojoj su, osim najboljih veslača Murtera, Betine, Jezera i Tisnog, svoje veslačke vještine pokazale i gostujuće ekipe, posada iz Srime te posada kadeta Hrvatskog vojnog učilišta u Splitu.


 

Publika, koja je zbog propisanih mjera i preporuka HZJZ uslijed aktualne epidemiološke situacije koja hara državom i svijetom, bila sačinjena uglavnom od sudionika regate, organizatora i pokojeg člana obitelji, sa zanimanjem je dočekala kadete Hrvatskog vojnog učilišta iz Splita, koji su u Murteru imali svoj prvi nastup u ovoj veslačkoj regati.

Peteročlana posada, u sastavu jedne djevojke i četiri mladića, kadeta treće akademske godine koji se školuju za zapovjednike strojeva i brodova u službi Hrvatske ratne mornarice, donijela je svakako dašak iznenađenja u regatu svojim sudjelovanjem, a za svoju profesionalnost, mladenački entuzijazam i želju da savladaju murtersku gajetu teškim veslima, osvojili su bezbroj simpatija od strane prisutnih. Za cijelu ovu nesvakidašnje lijepu priču, gdje pripadnici naše hrvatske mornarice sudjeluju u regati koja njeguje pomorsku tradicijsku baštinu, zaslužan je koordinator ustrojbenih jedinica HV u Splitu, kapetan bojnog broda Boris Kero, koji je u koordinaciji s članovima Udruge Latinsko idro, a na njihov poziv, organizirao da djelatnici hrvatskog vojnog učilišta sudjeluju u regati.

Sama suradnja veslačke posade kadeta i Udruge latinsko idro, zapravo je tek na začetku. Poručnik bojnog broda Hrvoje Repušić, koji je bio u pratnji kadeta u Murteru, odao nam je još nekoliko poticajnih vijesti, koje su svakako predznak jedne iznimno kvalitetne suradnje između Hrvatskog vojnog učilišta i udruge Latinsko idro:

„Posada kadeta, koja se danas natjecala, po prvi put je imala doticaj s ovom vrstom veslanja. Naime, svi naši studenti veslaju mornaričke kutere, brodice opće namjene, pokretane veslima, jedrima ili motorom, duge deset metara, stoga poznaju tehniku veslanja, no ta vrsta veslanja se bitno razlikuje od veslanja gajete – leđima su okrenuti prema pramcu. Iz tog razloga, posada kadeta pristigla je dva dana prije samog održavanja veslačke regate, kako bi s dodijeljenim im trenerom, vašim mještaninom Dragutinom Juragom Škurim, odradili dva treninga te usavršili drugačiji način veslanja u školskoj gajeti udruge, Kurnatarici. Moram istaknuti da realno nismo očekivali nekakav dobar rezultat, to nam nije bio cilj niti razlog dolaska na regatu. Samo sudjelovanje je mnogo važnije, prezadovoljni smo ovim novim iskustvom, koje je i jak motivacijski faktor za naše studente, te prije svega poticaj za sudjelovanje u budućim regatama. Već smo okvirno dogovorili da će se formirati ženska veslačka ekipa kadetkinja, a sudjelovat ćemo i u jedrenju od iduće godine. U svakom slučaju, broj ekipa sudionika regata s naše strane, a unutar manifestacije Latinsko idro bit će brojniji- kako u veslanju, tako i u jedrenju “– ispričao nam je poručnik bojnog broda Hrvoje Repušić.

U Murteru, veslanje je uvijek bilo dio svakodnevnog života murterskih težaka i ribara, kao i jedrenje. Gajetama i leutima se odlazilo na prekomorske posjede koji su se prostirali od Dugog otoka, preko Kornata do Žirja na otocima i od Kumenta do Velima (između Biograda i Pirovca) na obali. Veslalo se kad nije bilo vjetra, kad se odlazilo u ribolov, a jednakim snagama, veslali su i muškarci i žene. Danas, tradicija se nastavlja i na mlade naraštaje, a sve zahvaljujući mukotrpnom radu i entuzijazmu udruge Latinsko idro. Uslijed takvih nastojanja i sama regata „ Didovin veslun“, prvi put je održana 2018. u čast dvadesete obljetnice osnutka udruge Latinsko idro sa željom da se tradicijsko veslanje gajeta oživi i proširi poput tradicijskog jedrenja ‘na latinsko idro’ kojeg njeguju kao glavni cilj u svom radu- očuvanju tradicijskih načina plovidbe. Regata se tradicionalno održava svake godine u rujnu, iza blagdana Male Gospe i u njoj se za čast svojega mjesta i prijelaznu nagradu VELIKU SOHU SVETOGA ROKA natječu reprezentativne posade mjesta koja čuvaju tu tradiciju. Važno je istaknuti da je impresivnu sohu za koju se natječu sudionici veslačkog spektakla dizajnirao Vedranko Šikić Balara, a izradili su je u hrastovom drvu, Matej Šikić Balara i Nikola Skračić Čiči.

Poredak veslačke utrke:

1. MU 612 BABA TONA
2. MU 31 ŠIMICA
3. TI 1559 BABA LUCE
4. TI 685 BALEGARKA
5. MU 1813 PRVINKA
6. MU 1 KURNATARICA

 

Izvor: MURTER NEWS

 

MURTER NEWS

 

 

Murter, 20.rujna 2020..

 

KONTAKTIRAJTE NAS