najave događanja:

Veslačka regata
Murter
08.09. Petak

17:00h - mala

17:30h - ženska

18:30h - muška


Gajeta's CUP
Murter
28.09. Četvrtak

16:00h - Murterska vala


Malo latinsko idro
Murter
29.09. Četvrtak

16:00h


Latinsko idro
Murter
01.10. Nedjalja

10:00h - 1.sastanak

14:00h - 2.sastanak

15:00h - start

novosti:

partneri stranice:

Regate pod udrugom


Latinsko idro

Murter

Gajeta's CUP

Murter


Opći dio

- Prva zadaća regate Latinsko idro nije natjecanje i pobjeda, ali nije ni bilo kakvo sudjelovanje. Prvi je cilj oživljavanje sjećanja na jedan način života na moru i korištenja jednog specifičnog broda. Zato svaka izvornost u izgledu, opremi ili načinu jedrenja natjecatelju osigurava stanovitu prednost u vidu nagrade ili nekom drugom obliku.

- Leut, gajeta i kaić, tri tipa broda koji konkuriraju u natjecanju, u načelu nisu ni zamišljeni ni građeni kao brodovi za brzu plovidbu. Ovi brodovi, posebno leut i gajeta, građeni su kao višenamjenski brodovi, brodovi za opsluživanje prekomorskog posjeda, a to znači prije svega prijevoz dobara do matične luke. To su težački teški brodovi, a glavno im je obilježje čvrstina i stabilnost.

- Domicilni natjecatelji (Murterini i Betinjani) moraju biti članovi udruge Latinsko idro.

- Posade iz drugih jadranskih naselja i/ili inozemstva ravnopravno se natječu u svim kategorijama, pod uvjetom da posjeduju latinsko idro. Ako nemaju, mogu sudjelovati izvan konkurencije.

Posebni dio

1. Regata se održava u znaku Svetog Mihovila, patrona murterske župe, no moguće je da se ne održi na sam dan zaštitnika, to jest 29. rujna.

2. Regata se održava u Murteru a start je uvijek u uvali Hramina. Mjesto i način starta te rutu određuje na dan natjecanja Regatni odbor zavisno od meteoroloških prilika.

3. U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta regata se najprije odgađa za kasniji termin u istome danu, a ako su vremenske prilike takve da se regata ne može održati u istom danu, onda za slijedeću nedjelju u istom terminu.

4. Broj sudionika regate nije ograničen.

5. Prijava za regatu vrši se na posebnom obrascu, najmanje dva tjedna prije dana određenog za natjecanje. Regatni odbor će obrasce objaviti na internetu, a moći će se dobiti i na zahtjev natjecatelja pri Regatnom odboru.

6. Brodovi se natječu u tri kategorije: leut, gajeta i kaić.

7. U okviru natjecanja plovi se samo tradicionalnim latinskim jedrom. Ostali sudionici u regati koji nemaju takvo jedro, plove izvan konkurencije (moguće je u budućnosti organizirati i neku prateću regatu za brodove s drugačijim jedrima, ako se takav interes iskaže).

8. Osnovnu posadu čine skiper i još dva člana. Poželjno je i preporuča se da svaka posada primi na brod djecu i zainteresirane goste, jer regata ima i odgojni cilj.

9. Budući da danas svi brodovi imaju motore i propelere, takvi se moraju pojaviti i na startu. Skidanje bilo kojeg dijela opreme nije dopušteno. Eventualni natjecatelji u brodovima koji nikad nisu imali ugrađeni motor i propeler, dobro su došli.

10. Idro i imbroje, prije starta ili u okviru starta, zavisno o odluci Regatnog odbora, vezuje sama posada, bez pomoći sa strane.

11. Prilikom okretanja na vitar dopuštena je upotreba vesla (považanje) sve dok brod ne uvati brivu. Nakon toga veslo se mora svrći.

12. U slučaju iznimno slaba vjetra, dopustit će se považanje pod vitar samo jednim veslom. No, takvo dopuštenje mora dati Regatni odbor za vrijeme same ragate, unaprijed dogovorenim znakom (raketa npr.)

13. Ako vjetar potpuno padne za vrijeme regate, odobrit će se, unaprijed dogovorenim znakom, upotreba dva vesla i ne više od dva. Posade koje u tim uvjetima dođu do cilja, rangirat će se po redu dolaska.

14. Považa se tako da veslač stoji iza vesla, dakle onako kako se vozi u gajeti, leutu i kaiću i kada nema jedra. Svaka drugačija upotreba vesla diskvalificira posadu iz natjecanja.

15. Pregled brodova i opreme prije starta vrši posebno Povjerenstvo koje imenuje Regatni odbor. Regatni odbor može na preporuku Povjerenstva diskvalificirati posadu kojoj oprema i brod nisu u skladu s propozicijama.

16. Svi sudionici natjecanja dobivaju povelju o sudjelovanju u regati, a najbolji u svojoj klasi i nagrade. Osim natjecateljskih, postoje i nagrade kojima se potiču temeljni ciljevi Latinskog idra - izvornost, mladost, iskustvo i čast. Težimo za tim da nagrade uvijek budu izvorne (idro, lantina, jarbol, veslo, timun, konopi, i sl.)

Na vrh...
Povratak u o nama